Hur får vi fler att vilja jobba inom tech?

2022.11.01

Vi har hört det förr, att det fattas över 70.000 människor inom tech bara i Sverige. Och vi saknar mångfalden som behövs för att få fram innovativa idéer. Men varför saknar vi så många människor inom en på pappret så attraktiv bransch? Det finns massa lediga jobb, oändligt med karriärmöjligheter, arbetsgivare som lockar med flexibilitet och förmåner och en mängd tillgängliga kurser och utbildningar. 

Såhär tror vi:

1. Vi har för dålig representation.
Ser man bara en viss typ som representant för tech är det lätt att få föreställningen att det bara är den typen som får jobba och verka där. 

2. Tech syns inte.
Det är lätt att förstå vad en brandman gör men att förstå vad en utvecklare gör är svårare. Och därför är det också svårare att se det roliga och utmanande i det och även hur en själv med sina kvaliteter passar in. 

3. Det sorteras in i ett teknikfack.
Därför tappar man alla som inte ser sig som en “teknisk person”. Hur många gånger har du inte hört folk säga ”Jag är mer intresserad av att jobba med människor.” 

4. Det framställs som ett ensamt jobb.
Nidbilden av den ensamme utvecklaren som sitter i något mörkt hörn och knackar kod lever kvar och gör att många väljer bort en framtid inom tech. 

Så hur ska vi få fler att vilja jobba inom branschen? 

1. Skapa fler förebilder
Tech måste vara för alla och därför behöver vi fler människor med olika socioekonomiska bakgrunder, intressen, kön, åldrar, utbildningar och egenskaper som syns och delar med sig av sin vardag.

2. Ge en bredare bild av vad jobbet innebär
Ett jobb inom tech är inte ensamt, tvärtom! Man arbetar i team och har ständig kontakt med kollegor eller externa aktörer. Och jobbet är spännande, man jobbar med sådant som kommer utveckla samhället, Sverige och hela världen. Dessutom behöver du inte ha en ingenjörsutbildning eller ens se dig som en ”teknisk person” för att jobba inom tech. Det är inte en person som är ”teknisk” som kommer revolutionera vårdens IT-system utan en person som brinner för människor och deras hälsa.

3. Lyfta fram de egenskaper som krävs
För att jobba inom tech behöver man ha ett intresse för teknik, men det är egenskaper som bra kommunikationsförmåga, kreativitet och affärsförståelse ihop med en vilja att lära sig nytt som är avgörande för att lyckas.

4. Synliggöra instegsroller
En vanlig föreställning är nog att man var tvungen att börja koda redan på högstadiet för att få jobba inom branschen, men det finns ju otroligt många jobb för de som vill byta till en karriär inom tech. För att göra folk medvetna om dessa gäller det bl.a. att vara kreativ när man skriver jobbannonser.

5. Erbjuda snabba sätt att skola om sig
Att läsa flera år på universitet eller högskola för att byta karriär är kanske inget man varken har lust eller ekonomisk möjlighet till. Genom att erbjuda intensivutbildningar kan vi få in fler människor in i tech. 

Vi på The Upskill Company gör det möjligt för människor att på ett effektivt sätt byta karriär genom våra upskill- och reskillprogram. Läs mer om vår lösning här

Kontakt