Sverige saknar
70 000 människor inom IT.

IT&Telekomföretagen släppte i december en gedigen rapport gällande kompetensbristen inom IT och det är onekligen talande siffror som presenteras – det saknas minst 70 000 inom IT-sektorn i Sverige. Tänk en sekund på den siffran, det saknas 70 000 personer inom en sektor som till stor del driver Sveriges framtid.

Efter ett omtumlande 2020, med stor påverkan även på arbetslivet med uppsägningar, konkurser och ett diametralt förändrat dagligt arbetsliv för många, är det lätt att ta sig för pannan och tänka att det måste finnas fler sätt att knyta samman de som står med insikt och vilja att förändra sin karriär med de väldiga behov som finns inom IT.

Rapporten presenterar tio viktiga punkter som behöver ageras på från beslutfattare, makthavare och arbetsgivare och syftar både till ett kompetenslyft i stort och att göra IT-sektorn tillgänglig för fler som vill byta karriär. Vi på The Upskill Company kan inte annat än hålla med. Det finns enorma behov och enormt stor utvecklingspotential för att främja att fler ser sin framtid inom IT men det är inte politiska beslut som kommer att lösa de akuta behoven.

Det finns redan idag innovativa och intressanta lösningar för att på effektiva och hållbara sätt lösa kompetensbrist inom specifika roller – hjärtat i vår verksamhet är det livslånga lärandet.
Det finns ingenting som heter att vara klar eller fullärd. Det finns alltid mer att lära sig, idag mer än någonsin, eftersom utvecklingen går oerhört fort fram. Och om lärandet är vårt hjärta är ryggraden att människors potential är både viktigare och mer intressant än deras meriter eller bakgrund. Vi hittar människor med rätt potential och genom ett accelererat inlärningsprogram spetsutbildar vi våra rekryter för att matcha med vår kunds behov och verksamhet. Det tar ungefär sju månader från start av projekt till att vår kund har sina nya medarbetare på plats. Det betyder att din verksamhet skulle kunna ha femton nya systemutvecklare på plats efter sommaren. Hur låter det?

Nyår är för många en omstart, ett tillfälle att applicera lite agil metodik på sitt eget liv och tillvaro, “Vad ska jag sluta göra, vad ska jag fortsätta göra, vad ska jag börja göra?” och inför 2021 behöver verksamheter och bolag göra detsamma. Det finns många långsiktiga, strategiska och innovativa sätt att lösa problem på, inte minst när det kommer till kompetensförsörjning – det som behövs är nytänkande och modiga bolag som vågar testa något nytt.

Hör av dig om du vill veta mer.

Kontakt