Så skapar du en lärandekultur.

2022.08.13

Det går fort idag, så fort att ungefär 50% av den kompetens vi har idag spås vara inaktuell om bara 2-3 år. Dessutom fattas 70 000 människor inom tech bara i Sverige. Det säger sig självt – alla bolag som vill förbli konkurrenskraftiga, både som arbetsgivare och vinstdrivande organisation, måste satsa på lärande. Och det verkar de flesta ha insett för nu pratar alla om upskilling och reskilling. Men att prata om det räcker inte, du behöver faktiska planer och strategier för hur du skapar en lärandekultur. Och låt oss bara konstatera det uppenbara, om det här var enkelt skulle det redan ha gjorts. Det är det inte, som med allt som involverar förändring i stor skala, innebär det ett antal komplexiteter. Och då pratar vi inte bara om en stor organisation utan också om människor, och människor kan vara rädda för förändring. Att utveckla en lärandekultur tar tid, men det är helt avgörande för framtiden.

Här är 7 sätt att skapa en kultur som stöttar lärande:

  1. Våga börja prata om vilka kompetenser ni som team behöver tillföra och fundera över på vilken nivå ni kan börja.
  2. Sätt upp specifika mål och planera för lärande i sprintplaneringen.
  3. Ta er tid att skapa vanor kring lärande och se till att kommunicera varför en förändring är viktig, vad en lärande kultur innebär och hur ni gör för att nå dit.
  4. Utveckla individuella läroplaner, det kommer att göra lärandet mer relevant för dina anställda.
  5. Erbjud individuell coachning och stötta dina anställda att nå sina karriärmål.
  6. Led med gott exempel och inspirera dina anställda. Om du är engagerad och dedikerad i ditt eget lärande, förstärker det en lärandekultur.
  7. Skapa en trygghet i att det är ok att misslyckas och använd misstag för att lära er. Som ledare är det viktigt att prata om din egen träning, att visa att du är öppen för feedback, och öppet reflektera över de misstag du gjort och hur du tog lärdom.

Kontakt